piątek, 8 maja 2015

Właściwości orzechów w diecie cz. 1


Orzechy orzeszki... z dzieciństwa kojarzę te "ziemne", ale w łupinach, które trzeba było rozłupać, żeby zjeść zawartość. Do dziś pamiętam ten zapach, nie samego orzecha, a właśnie tej "pękającej" łupiny. Później idąc na łatwiznę bardzo popularne stały się orzeszki ziemne w puszce. Najczęściej 
z dodatkiem tony soli, po których zjedzeniu mogłam wypić wiadro czerwonej, sztucznej, ale najlepszej wtedy oranżady!
Pamiętam też orzechy włoskie. Nie do końca za nimi przepadałam, ale było ich zawsze dużo 
w naszym domu za sprawą wielkiego orzecha na działce u babci. Żyję na tym świecie już 28 lat, a nie pamiętam ani jednego przypadku, kiedy to byłam zmuszona kupić orzechy włoskie w sklepie, 
bo zawsze po prostu były! Dziś w mojej kuchni leży około 2 kilogramów tych pięknych okazów. Najlepsze były te młode, z których trzeba było obierać skórkę, bo inaczej były bardzo gorzkie. 
Oh zdecydowanie byłam miłośniczką orzechów. Właściwie z tych dawnych czasów pamiętam tylko te dwa rodzaje. Przypominam sobie jeszcze, że kiedyś przyjaciółka w liceum poczęstowała mnie orzechami nerkowca. Były takie... inne w smaku. I w końcu najlepsze na świecie pistacje. Niestety miałam okazję jeść je tylko w formie przetworzonej (prażone, solone), więc nie wiem jak smakują Dziś na sklepowej półce można spotkać bardzo dużo ich odmian. Jakie mają właściwości?





Orzechy są bardzo dobre na odporność. Nie na darmo dziadkowie polecają "orzechówkę" na różne dolegliwości. Są też doskonałym źródłem witamin - między innymi witaminy E, która działa dobrze na nerwy i co ważne dla sportowców - jest doskonałym przeciwutleniaczem. Tłuszcz, jaki zawierają orzechy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów.

http://fitness.sport.pl/
MIGDAŁY: to 20% białka, bogate w magnez i fosfor, w 100g mamy 630 kcal. Ważne: Słyszeliście kiedyś o trujących migdałach? Zdarzyło wam się zjeść pośród garści ten "gorzki"? Na rynku, oprócz powszechnie dostępnych słodkich migdałów, można znaleźć także te gorzkie (A. communis var. amara Focke), w których znajduje się amigdalina - substancja, która w organizmie uwalnia potencjalnie śmiertelny cyjanowodór (kwas pruski). Czy w związku z tym zjedzenie gorzkich migdałów może doprowadzić do zatrucia cyjanowodorem? Jak przekonują naukowcy, zjedzenie gorzkich migdałów w umiarkowanych ilościach nie stwarza zagrożenia dla zdrowia.
źródło: poradnikzdrowie.pl



http://kacikzdrowia.pl
ORZECHY NERKOWCA

zapobiegają niedokrwistości dzięki zawartości miedzi. Działają dobrze na gospodarkę wapniową organizmu. 45% orzechów stanowi tłuszcz, 20% to białko łatwostrawne.
Wspomagają układ kostny, wzmacniają zęby, włosy, paznokcie, liczne kwasy tłuszczowe wpływają na pracę układu krwionośnego
 i nerwowego, zapobiegają miażdżycy; 100 g -  638 kcal.





ORZECHY BRAZYLIJSKIE

zawierają spore ilości selenu - pierwiastka, który jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem. To dobra wiadomość dla sportowców. Są orzechami, które wręcz uwielbiam! Dla mnie mają taki pełny mleczny smak (ale co człowiek to inne smaki, więc nie wiem skąd u mnie takie porównanie). Orzechy są ponadto cennym źródłem boru. W 100 g orzechów znajduje się niezbędna dawka tego pierwiastka, który wpływa na zwiększenie aktywności mózgu




Kaloryczność.

Jak wygląda zawartość kalorii w 100 g każdego z rodzajów orzechów?

orzechy włoskie – 645 kcal;
orzechy laskowe – 640 kcal;
orzechy pistacjowe – 589 kcal;
orzechy ziemne – 560 kcal;
orzechy nerkowca – 560 kcal;
migdały – 630 kcal;
kasztany jadalne – 174 kcal


PODPIS

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za opinie i komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...