poniedziałek, 3 czerwca 2013

Po co można sięgać między posiłkami?


Jednym z wielu mitów dotyczących odchudzania jest ten, że między zaleconymi posiłkami nie można nic jeść. Nie da się ukryć, że jest to spory problem, zwłaszcza dla osób, które przyzwyczajone są często coś pogryzać i na pewno nie uda im się odstawić tego z dnia na dzień. Dla takich osób jednak dobra wiadomość jest taka, że na diecie odchudzającej wcale nie trzeba rezygnować z przekąsek, a jedynie należy wybierać takie, które są niskokaloryczne i zdrowe. Oprócz wielu zalet w postaci doskonałego smaku, zaspokojenia głodu oraz wartości odżywczych i witamin, ułatwiają one także odchudzanie jeśli zawierają błonnik lub białko, zatem warto po nie sięgać, trzeba tylko wiedzieć, które są polecane, a których zdecydowanie trzeba unikać.

Jakie przekąski wybierać?
Oczywiście na diecie (a i poza nią nie jest to dobre wyjście) zabronione są wszelkie słone, kaloryczne przekąski typu chipsy, orzeszki, krakersy czy paluszki. Warto za to sięgać po owoce (surowe lub w niewielkich ilościach suszone, nigdy kandyzowane, bo zawierają olbrzymie ilości cukru), warzywa oraz pieczywo chrupkie. W niewielkich ilościach można też jeść orzechy, ale bez dodatku soli. Dodam, że owoce, ze względu na wysoką ilość cukrów polecam jeść do godziny 15:00, unikajmy podjadania ich wieczorami.

Osoby, które lubią sobie pochrupać, mogą sięgać po surową marchew, seler naciowy, zielone ogórki, sałatę lodową, kapustę pekińską bądź chrupkie albo ryżowe pieczywo. Ci, którym na chrupkości przekąsek nie zależy, mogą wybrać na przykład gotowane warzywa, soki warzywne, chudy twaróg, jogurt naturalny bądź gotowaną pierś kurczaka. Zaleca się w ciągu dnia zjeść dwie przekąski.
Co więcej, warto do każdej przekąski dodawać szklankę wody, której warto wypijać jak najwięcej, gdyż nie tylko wypełnia żołądek, dając uczucie sytości i większej pełności po zjedzeniu nawet niewielkiej porcji, ale też ma ogromne znaczenie dla organizmu – m.in. oczyszcza go z toksyn.

Zalety przekąsek

Jogurt czy kurczak bogate są w białko, które pomaga regulować tempo metabolizmu, a więc wpływa na przyspieszenie odchudzania. Ważne dla osób borykających się z zaparciami na diecie jest też to, że błonnik, zawarty na przykład w suszonych owocach czy sałacie, niweluje zaparcia, a także daje uczucie sytości, co istotne jest dla osób, które szybko odczuwają głód po posiłkach.
Warto jeść regularnie, nawet co 3 godziny „ucząc” nasz organizm, że nie musi odkładać tłuszczu z dostarczanych mu posiłków, ponieważ my sami dbamy o to, by trawienie pracowało na pełnych obrotach;)

To jak? Marcheweczkę? ;)


PODPIS

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za opinie i komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...