Czy kawa może
przedłużyć nasze życie?
Czas na fakty!
Jeszcze kilka lat temu przestrzegano nas
przed nadmiernym spożywaniem kawy. Straszono nas zawałami, chorobami układu pokarmowego,
czy problemami z nerkami. Niedawno opublikowane badania pozwalają wysnuć
jednoznaczne wnioski – regularne picie kawy może uchronić niektóre osoby przed
rozwojem chorób, a także przysporzyć im kilka dodatkowych lat życia.
Mowa tutaj o prospektywnym badaniu kohortowym, które
obejmuje ponad 400 tys. osób w wieku od 50 do 71. U tej grupy osób
zaobserwowano, że regularna konsumpcja kawy może mieć związek z niższym
wskaźnikiem śmiertelności. W szczególności dało się zauważyć zmniejszone ryzyko
zgonu, którego powodem były choroby serca, układu oddechowego, cukrzyca czy
udar mózgu.
Jedynym minusem, który dało się zauważyć podczas badania
kohortowego było odkrycie, że pomiędzy spożyciem kawy, a nowotworem złośliwym u
mężczyzn jest pewien związek - wtedy istnieje większe ryzyko zgonu z powodu nowotworu złośliwego. Jednak mimo wszystko, ci kawosze żyli dłużej niż
ich rówieśnicy niepijący kawy.
Według naukowców za prozdrowotne właściwości kawy
odpowiadają przede wszystkim polifenole wykazujące właściwości antyoksydacyjne
i przeciwzapalne. Niestety do tej pory nie udało się wyodrębnić jednego,
szczególnego składnika kawy, który wykazuje te wszystkie niezwykłe cechy.
Polifenole zawarte w kawie usprawniają pracę hormonów znajdujących się w naszym
organizmie, a także ograniczają wchłanianie związków szkodliwych.
To co??? Kawunia???!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję za opinie i komentarze!