piątek, 24 maja 2013

Nie omijajmy tych produktów w diecie!



Bardzo często ulegamy stereotypom i nie jesteśmy otwarci na zmiany, także w przypadku naszych nawyków żywieniowych. To zaskakujące jak wiele produktów nie jadamy, ponieważ ‘z góry’ uważamy je za zbyt drogie lub po prostu niesmaczne. Nie doceniamy tego, co daje nam matka natura w postaci tych napakowanych witaminami warzyw i owoców.

Lista produktów omijanych w codziennej diecie:

Bataty

Bataty to słodkie ziemniaki, które są uznawane za najbardziej wartościowy produkt skrobiowy. Śmiało można uznać go za bombę witaminową ze względu na zawartość: ogromnej ilości błonnika, związków fenolowych i karotenoidów. Nasz organizm toleruje bataty znacznie lepiej niż inne produkty zbożowe, tj. pieczywo czy makarony. Są one doskonałym składnikiem diety dla osób mających problemy z układem pokarmowym.

Wątróbka

Wątróbka kojarzy się nam zapewne z mięsem niższej jakości, z tzw. podrobami. Jednak żyjemy w błędzie. Wątróbki naszpikowane są niezliczoną ilością witamin z grup B i A (szczególnie B 12), poza tym znajdziemy tam dobrze przyswajalne białko, cynk i żelazo. Myślę, że są to bardzo mocne argumenty, które pomogą Wam przekonać się do tego przysmaku. Wątróbka jest jedynie odradzana osobom z wysoką zawartością cholesterolu.

Jarmuż

Jarmuż należy skojarzyć z witaminami K i C, a w dodatku ze sporą ilością karotenoidów. Zatem można śmiało stwierdzić, że jest to połączenie wartości takich jakie znajdziemy w brokułach i szpinaku lecz jest on pozbawiony obecności kwasu szczawiowego. Ponadto jest źródłem sulforafanu, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Niestety jarmuż wciąż jest trudno dostępnym warzywem w Polsce, na pewno można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Owoce jagodowe


Do owoców jagodowych zaliczamy przede wszystkim borówki, truskawki, maliny, agrest, poziomki, jeżyny oraz porzeczki (białe, czerwone, czarne). Są one niskokaloryczne oraz są źródłem witaminy C. Oprócz tego wspaniale wpływają na nasz układ krążenia, układ nerwowy czy wzrok. Wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Owoce jagodowe doskonale się przechowują, jeżeli są zamrożone, także warto jest zrobić zapasy i cieszyć się nimi przez cały rok.

Ryby morskie


Mówiąc o rybach morskich zapomnijmy o takiej truciźnie jak ostatnio modna panga, czy tilapia. Czas postawić na łososia, najlepiej tego dziko żyjącego, ponieważ często ryby są źródłem zanieczyszczeń takich jak rtęć czy polichlorowane bifenyle. Ryby morskie to przede wszystkim źródło długołańcuchowych kwasów omega 3, które działają kojąco na układ nerwowy czy układ krążenia. Poza tym ich spożywanie (np. raz w tygodniu) niweluje ryzyko zachorowania na miażdżycę, cukrzycę czy choroby neurologiczne.


Wołowina


Wiele osób całkowicie rezygnuje w swojej diecie z jedzenia czerwonego mięsa, jednak czy nie jest to decyzja zbyt pochopna? W tym przypadku samo mięso nie jest problemem, jest nim to co z niego otrzymujemy po przetworzeniu, czyli np. wędliny naszpikowane konserwantami. Mięso wołowe, pochodzące nie z hodowli lecz od krów wypasanych jest niezwykle bogatym w witaminy składnikiem naszej diety. Znajdziemy tam białko najwyższej jakości, witaminy B, żelazo, CLA – sprzężony kwas linolowy, kreatynę, karnitynę oraz kwasy omega 3.



PODPIS

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za opinie i komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...