czwartek, 30 maja 2013

Moc zaklęta w przyprawach


Moc zaklęta w przyprawach

Osoby, którym sztuka gotowania nie jest obca, dobrze wiedzą, że sekret dobrej potrawy tkwi w doborze odpowiednich przypraw. Jeśli ktoś śledził potyczki uczestników programu MasterChef - pamięta, że przyprawa to tylko dodatek, a nie składnik potrawy. Musimy zatem znać umiar.
Nie wyobrażamy sobie życia bez pieprzu, curry czy ziół takich jak pietruszka lub bazylia. Jednak warto wiedzieć, że takie składniki nie tylko wyostrzają i wzbogacają smak naszych potraw, ale mają też wielki wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd. Warto przyjrzeć się temu bliżej.


Problemy układu pokarmowego
Wiele przypraw, jakie popularnie stosujemy wyłącznie do różnego rodzaju dań, może nam świetnie zastąpić lekarstwo przy wielu dolegliwościach. Powszechnie wiadomo, że potrawy pikantne poprawiają przemianę materii, a także rozgrzewają, nie żałujmy więc sobie papryki, curry czy pieprzu kiedy zmarzniemy albo kiedy chcemy poprawić swoje trawienie. pieprz i curry, ale też estragon, anyż czy miętę. Równie dobrze działa kminek - poleca się dodawać go do potraw "wzdymających" dla dzieci. Te, oraz inne przyprawy zbawiennie działają na funkcjonowanie układu pokarmowego i są właściwie uniwersalne – mogą zarówno przyspieszać trawienie, łagodzić bóle żołądka, jak i pomagać walczyć z biegunką oraz skutkami przejedzenia. Mdłości spowodowane na przykład anginą można leczyć przy użyciu melisy, mięty czy cynamonu. Problemy poranków ciążowych złagodzi nam herbatka imbirowa, tak samo uleczy nas podczas przeziębienia.
To ostatnie jest ważne nie tylko dla osób, które pragną schudnąć, ale dla wszystkich, którzy mają problem z opornym trawieniem. Wiele osób boryka się także z nieprzyjemnymi wzdęciami oraz uczuciem pełności, zwłaszcza po zjedzeniu jakichś ciężkich bądź wzdymających pokarmów. Warto dodawać do nich przyprawy takie jak wspomniane już

Przewlekłe schorzenia i dolegliwości
Przyprawy mogą też pomagać w przypadku długotrwałych schorzeń, na przykład jeśli chodzi o łagodzenie uciążliwych bólów menstruacyjnych albo skutków menopauzy. W tych przypadkach polecane są zwłaszcza melisa, cząber i szafran. Na bóle reumatyczne pomóc może szczypiorek i jałowiec, na stany zapalne gardła i jamy ustnej – szałwia, zaś przy schorzeniach tarczycy zaleca się spożywać duże ilości rzeżuchy. Osoby mające problem z nadciśnieniem powinny jeść dużo czosnku, melisy i kurkumy – przykłady można mnożyć wręcz w nieskończoność.

Na lepsze samopoczucie

Rozmaite składniki mogą też poprawić nasz nastrój, nie tylko jeśli chodzi o uspokajające działanie melisy, kolendry, wanilii i koperku, które koją nerwy i pomagają przejść przez stany depresyjne, choć to one są w tym zakresie najczęściej stosowane. Na zmęczenie i spowodowane nim bóle głowy znakomicie wpływa anyż oraz chili, wanilia oraz cynamon pomagają się odprężyć po męczącym dniu, a bazylia dodaje energii. Osoby walczące z głodem na diecie powinny spożywać duże ilości kopru, tymianku i oregano. Dla par zaś polecany jest lubczyk, który jest znanym i stosowanym już przez nasze prababki afrodyzjakiem :)




PODPIS

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za opinie i komentarze!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...